(+40) 734 664 847 [email protected]

Termenul de cultură generală se referă la ,, cunoaşterile de orice natură pe care un individ le posedă”, după cum defineşte Wikipedia. Mai simplu, termenul se referă la noțiunile, din diferite domenii, pe care cineva la deține. Această cultură generală se dezvoltă diferit în funcție de fiecare persoană, dar de ce e totuşi important să avem o cultură generală bine dezvoltată?


Pentru început ne vom uita la momentele în care aceasta îşi începe formarea. După cum îi spune şi numele, şcoala generală este momentul în care bazele cunoştințelor elevilor sunt create cărămidă cu cărămidă. Mai apoi, în liceu, elevul este considerat suficient de matur încât să decidă ce vrea să învețe şi să facă mai departe. Interesele lui vor fi astfel prioritizate. Cultura lui generală se va dezvolta numai pe alocuri. Însă, o bază bună dobândită din clasele gimnaziale, poate chiar şi primare, va oferi elevului un avantaj în ceea ce priveşte cultura sa generală.


Până la urmă, cu ce ne ajută cultura generală?


Cu toții vom ajunge oameni respectabili ai societății, ocupând funcții cât mai înalte. Ne vom învârti în cercuri de diverse statuturi sociale. Vom discuta cu tot felul de oameni şi ar fi păcat ca, la cunoştințele noastre excepționale dintr-un anumit domeniu, să nu aducem şi nişte cunoştințe generale.

Nu se ştie niciodată cum o problemă dintr-un domeniu îşi poate găsi jumătate din soluție în alt domeniu. Nu se ştie niciodată cum cineva va aduce în discuția liberă un alt subiect. Aici nu mă refer strict la materiile şcolare, noi, ca ființe raționale şi dezvoltate ce suntem, trebuie să deținem nişte informații elementare, de orice tip: fie că țin de literatură, de istorie, de matematică, de artă, de cinematografie şi aşa mai departe.

Toate formează un tot unitar. Sunt şi suntem împreună, nu separat.


Cultura generală joacă un rol important în societate şi în felul în care eşti privit. Nu e prea târziu să-ți dezvolți cultura generală!