(+40) 734 664 847 [email protected]

🇷🇴Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși.
📜În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie.
🗞️Legea a fost iniţiată ca o ,,reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român.🗿Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în localitatea Hobiţa din judeţul Gorj.
❗A reprezentat o figură centrală în mişcarea artistică modernă, fiind unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
⏺️A absolvit în 1902 Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti.
📍În 1903, a primit prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucureşti. Acesta este, de altfel, singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti.
📌La scurt timp, în 1906, îşi expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris.
▶️În 1907 este prezentată prima versiune a “Sărutului”, care a stat la baza celebrei lucrări ,,Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu-Jiu, din care fac parte şi ,,Coloana fără sfârşit” şi ,,Masa Tăcerii”. ,,Rugăciunea” şi ,,Domnişoara Pogany” se mai numără printre lucrările celebre ale sculptorului român.
⏹️Brâncuşi s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viaţă în martie 1957 – a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.❕Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu a fost inclus, în 1991, pe lista tentativă a UNESCO. În ianuarie 2018, Ministerul Culturii a redepus dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuşi pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO.
♦️Potrivit site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului, ansamblul realizat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncuşi, care avea la data conceperii proiectului (1935 – 1936) o recunoaştere mondială.
ℹ️În ultimii ani, cota de piaţă a lui Constantin Brâncuşi, care a contribuit major la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană, a crescut semnificativ.
🔴În 2018, sculptura “La jeune fille sophistiquée” a fost vândută la licitaţie pentru 62 de milioane de euro, iar Brâncuşi a devenit astfel al doilea cel mai scump sculptor din lume, după Alberto Giacometti.
🟥Constantin Brâncuşi este primul în topul celor 100 de artişti care au îmbogăţit colecţionarii.


Sursa: Marius Nicolaescu